Japonya'ya Seyahat Edeceklerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar, 20.01.2022

Korona salgınının yayılmasını önleme tedbirleri kapsamında, Japonya turistlerin ülkeye giriş ve vize işlemlerini askıya almıştır. Japonya'nın uyguladığı sınır tedbirlerini aşağıdaki bağlantıdan takip edebilirsiniz. Japonya'da oturma iznine haiz olarak yaşayan vatandaşlarımızın da Japonya'ya giriş-çıkış önlemlerine riayet etmesi önem arzetmektedir.

http://tokyo.be.mfa.gov.tr/Mission/Announcements

Korona öncesi uygulamalar:

Japonya ile Türkiye arasındaki "Vize Muafiyet Anlaşması" uyarınca, turizm ve iş ziyareti amacıyla Japonya'ya gelen vatandaşlarımız 3 ay süreyle vizeden muaf tutulmaktadır. Ancak, bu muafiyet ülkeye mutlak giriş hakkı sağlamamaktadır. Japonya'ya varışta, pasaport kontrolü sırasında ilgili emniyet görevlisi tarafından yöneltilecek sorulara dikkatli bir şekilde cevap verilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, Japonya'da uzun süre ikamet ve çalışma niyeti taşıyan vatandaşlarımızın, Türkiye'den ayrılmadan önce mutlak suretle statülerine uygun bir vize almaları gerekmektedir.

Japon makamları, Japonya’da geçerli bir oturma/çalışma izni olmadan ikamet eden/çalışan ve/veya sahte pasaport ve kimlik belgesiyle Japonya’ya giriş yapmaya çalışan Türk vatandaşlarının sayısındaki artışı dikkate alarak, Türk pasaportlarına yönelik kontrolleri arttırmış bulunmaktadır. Anılan makamların giriş kapılarında vatandaşlarımıza yönelik sıkı pasaport kontrolleri, bazı durumlarda iyi niyetli ve iş yapmak amacıyla Japonya’yı ziyaret eden vatandaşlarımızın mağdur olmasına da sebep olmaktadır. Japon yetkililer, potansiyel kaçak işçi şüphesiyle bazı vatandaşlarımızın Japonya’ya girişine izin vermemekte ve geldikleri ülkeye geri göndermektedirler. Bu nedenle, pasaport kontrolünde seyahat amacının açık bir şekilde anlatılması önem arzetmektedir.

Göçmen Bürosu’nca Japonya’ya girişine izin verilmeyen vatandaşlarımız, geldikleri ülkeye geri gönderilmek üzere Japonya’ya seyahat ettikleri havayolu şirketine teslim edilmekte, havayolu şirketince havaalanında belirlenen otellerde güvenlik görevlisi nezaretinde ikamete mecbur edilmekte, birkaç gün süren araştırma dönemi boyunca dışarıyla teması önlenmekte, otel ve güvenlik görevlisi masraflarının kendisi tarafından karşılanması istenmekte ve gerekli işlemlerin sonuçlanmasını müteakip geldiği ülkeye geri gönderilmektedir.

Öte yandan, Japonya’ya gerçekleştirilecek seyahatlerde gümrük ve güvenlik kontrolleri açısından aşağıdaki hususlara dikkat edilmesinde yarar görülmektedir.


Japonya’ya girişte

Japonya’ya inişten önce uçakta yolculara dağıtılan gümrük beyan formlarının doldurulması gerekmektedir. Makul miktarlarda olması kaydıyla yolcu beraberindeki kıyafet, banyo malzemeleri gibi kişisel ürünler, seyahat sırasında kullanılacak taşınabilir teknik ürünler, 3 şişeye kadar alkollü ürünler, 20 pakete kadar sigara ve 56 ml’ye kadar parfümler ile piyasa değeri 10.000,- JPY altında olan ürünler gümrük vergisinden muaf olup beyana tabi değildir. Bütün bu kategoriler dışında kalan ve piyasa değeri 200.000,- JPY üzerinde olan ürünlerin tamamı ise vergiye tabi olup beyan edilmesi gerekmektedir.

Bunlara ek olarak, yolcu beraberindeki 1.000.000,-JPY veya karşılığı nakit paranın ülkeye giriş ve çıkışta beyanı zorunludur. Sözkonusu miktar ile seyahat etmesi muhtemel vatandaşlarımızın doldurması gereken ayrı bir form bulunmakta olup gümrük görevlilerinden temini mümkündür. Her türlü uyuşturucu maddenin, ateşli silah ve parçalarının, patlayıcıların, sahte para/kredi kartının, yetişkinlere yönelik açık yayınların ve korsan ürünlerin Japonya’ya getirilmesi ise yasaktır. Hayvan veya bitki getirilmek istenmesi halinde karantina muayenesi gerekmekte olup Japonya’ya seyahatten önce ilgili havalimanı karantina biriminden yolcunun doğrudan bilgi ve randevu alması gerekmektedir.

Pasaport kontrolü ve bagaj alımından sonra gümrük kontrolü yapılmaktadır. Bu alanda yeşil ve kırmızı olmak üzere iki hat bulunmaktadır. Yeşil hat beyan edilmeyi gerektiren madde taşımayanlar için olup kırmızı hat ise bütün yolcular içindir.

Japonya’dan ayrılırken

Japonya’dan havayolu ile ayrılacak yolcuların beraberlerinde taşıyabilecekleri sıvı, sprey ve jel ürünlerde 100 ml (gr) kısıtlaması bulunmaktadır. Bu kısıtlamaya herhangi bir kap içinde bulunmadığı hallerde şeklini muhafaza edemeyen her türlü madde dâhildir. Pasaport kontrolü sonrasında satın alınan ürünler ise bu kısıtlamadan muaftır. Kabinde kullanılmayacak ise bu kapsama giren ürünlerin bagaja verilmesi uygun olacaktır. Öksürük şurubu, kontakt lens solüsyonu, diyabet ilacı, bebek maması gibi ürünlerin kabinde kullanılacak miktar kadar taşınmasına müsaade edilmektedir. İlaçların soğutulması için kullanılan soğutucu jeller ilaç ile beraber taşınması halinde kabine alınabilmektedir. Ancak bu durumda destekleyici ek bilgi/belge talebinde bulunulabilir. Bütün bu kategorilerdeki ürünlerin 1 litre kapasiteli tek bir şeffaf (zip-lock) poşete konulması gerekmekte olup ayrı bir kapta güvenlik kontrolünden geçirilmesi tavsiye edilmektedir. 100 ml (gr) sınırlamasını aşması halinde, örnek olarak kavanoz içinde meyve/deniz ürünlerine, konserve ürünlere, yoğurtlara, jellere, şampuanlara, sabunlara, diş macunlarına ve saç kremlerine el konulmaktadır.

Öte yandan, kurutulmuş tarım/deniz ürünlerinde, sıvı ile paketlenmemiş deniz ürünlerinde, pastane ürünlerinde, tüp formatında paketlenmemiş peynirlerde, yumurtada, meyvede, tükenmez kalemlerde, yüz maskelerinde, ıslak bezlerde miktar kısıtlaması olmadığı gibi beyan şartı da aranmamaktadır. Çakmaklarda ise her bir yolcunun beraberinde bir tane taşıma hakkı vardır. Japonya’da satın alınan silah veya kılıçların Japonya’dan çıkarılabilmesi için ise Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın ön izni gerekmektedir. Gümrük prosedürü ve kısıtlamalarına ilişkin en güncel ve ayrıntılı bilgiye Japonya Gümrük İdaresi’nin (Japan Customs / 税関) internet sitesinden erişilebilmektedir.


JAPONYA’DA YAŞAYACAKSANIZ

  • Oturum izni almanız gerektiğini unutmayınız. Oturum izinleri hakkında Japonya’nın ülkemizdeki temsilciliklerinden bilgi edinebilirsiniz.
  • Adresinizin değişmesi halinde adres beyanında bulununuz.
  • Yerleştiğiniz yerin belediyesine ve gerekmekteyse diğer kurumlarına kayıt yaptırınız.
  • Türkiye’deki yakınlarınıza adres ve telefon bilgilerinizi veriniz. Adres değişikliklerinden yakınlarınızı haberdar ediniz.
  • Japonca öğrenmeye gayret gösteriniz.
  • Ülkemize para transfer işlemlerinizi hesabınızın bulunduğu banka üzerinden yapınız.
  • Bulunduğunuz ülkedeki, dış temsilciliklerimizce bilinen Türk dernekleri veya birlikleri gibi sivil toplum kuruluşlarıyla temasa geçiniz.

JAPONYA’DA ÇALIŞACAKSANIZ

  • Türkiye’den çıkmadan önce işvereninizle sözleşme imzalamayı ihmal etmeyiniz.
  • İşverenle akdedeceğiniz sözleşmenin hükümlerini şartlarınıza göre değerlendirerek, çalışma kararınızı veriniz. Sözleşmenin özellikle sizin sorumluluklarınızı belirleyen hükümleri ötesinde olası taleplerinizin ortaya çıkması halinde mağdur olabileceğinizi unutmayınız.
  • Çalışma izni almanız gerekeceğini unutmayınız. Çalışma izinleri hakkında Japonya’nın ülkemizdeki temsilciliklerinden bilgi edinebilirsiniz.
  • Kaçak olarak çalışmayınız. Kaçak çalışmanın bulunduğunuz yerin kanunlarının ihlali anlamına geleceğini unutmayınız. Kaçak çalışmanın şahsi güvenliğiniz için ağır sonuçları olabileceğini dikkate alınız.

SİZE BİRŞEY OLURSA
Kayıp / Çalıntı Pasaport veya Para

  • Eğer pasaportunuz çalınırsa, derhal yerel polise başvurunuz ve pasaportunuzu kaybettiğinize dair bir belge alınız (Bu bildirimi yapmanız pasaportunuzun üçüncü şahıslarca yasadışı kullanımı halinde haklarınıza zarar gelmemesini de sağlayacaktır.) Bu belge ile Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi’ne gelerek yeni pasaport başvurusu yapabilir veya Türkiye’ye dönüşünüzü teminen geçici pasaport alabilirsiniz.
  • Paranız ya da değerli bir eşyanız çalınırsa, yerel polise başvurunuz. Gerekirse bir avukat tutunuz. Bir hırsızlık olayının mağduru olmuşsanız, olayın olduğu yere en yakın polis karakoluna yazılı şikâyette bulununuz.
  • Kredi kartınız/seyahat çekiniz çalınırsa/kaybolursa derhal bankanızla temasa geçerek kartınızı/çeklerinizi iptal ettiriniz.
  • Paranızın veya para yerine geçebilen kartlarınızı (kredi kartı vb.) kaybetmeniz veya çaldırmanız halinde Türkiye’deki yakınlarınızla temasa geçerek size para göndermelerini isteyiniz. Paranızın tamamını kaybetmeniz/çaldırmanız hâlinde yakınlarınızın size para transfer etmesine yardımcı olabiliriz, ancak size kamu kaynaklarından borç para veremeyiz.

Bir Suçun Mağduru Olma Durumunda

  • Yerel polis ve yerel kanunlar hakkında size genel bilgi verebiliriz, ancak size hukuki yardım hizmeti sağlayamayız.
  • Herhangi bir suça ilişkin inceleme yapamayız. Delil toplayamayız. Japonya’da yerel makamlar davanın tarafları dışında kalan Büyükelçiliğimiz dahil üçüncü kişilerin bilgi taleplerini reddetmektedir. Bu nedenle, yerel makamlar ve mahkemeler önünde şahsi haklarınızı savunmak üzere avukat tutmanız gerekebilecektir. İhtiyaç duymanız hâlinde avukat (ya da tercüman) bulmanıza yardımcı olabiliriz.
  • Yargı sürecine müdahale edemeyiz ve mahkemece verilen kararların sizin lehinize çıkmasını sağlayamayız.
  • Tedavi görmeniz gereken durumlarda, sizi yerel hastane ve doktorlara yönlendirebiliriz. Ancak, hastane masraflarınızı karşılayamayız.
  • Fiziki zarar görmeniz hâlinde, maddi ve manevi tazminat davası açabileceğinizi unutmayınız.

Hastane

  • Hastaneye yatırıldığınıza ve yardıma ihtiyacınız olduğuna dair bilgininin Büyükelçiliğimize ulaşmasını müteakip en kısa zaman içinde sizinle temasa geçeriz.
  • Talep etmeniz hâlinde, sağlık durumunuz hakkında Türkiye’deki yakınlarınıza bilgi veririz.
  • Yurt dışında seyahat sırasında karşılaştığınız sağlık sorunlarına ilişkin hastane masraflarınızı karşılayamayız. Buna karşılık yakınlarınızın size para transfer etmesine yardımcı oluruz.
  • Yabancı ülkede aldığınız tedaviye ilişkin tüm yazılı bilgi, tahlil sonuçları ve reçeteleri saklayınız. Türkiye’ye dönüşünüzün ardından, gerekli görmeniz hâlinde, aldığınız tedavi ve kullandığınız ilaçlar hakkında, Türkiye’deki doktorlara bilgi veriniz.

Gözaltı/Tutuklanma/Hapis

  • Herhangi bir sebepten tutuklanmanız halinde tutuklanmanızı takip eden48 saat içinde savcılığa hakkınızdakisuçlamaya ilişkin kanıtların sunulması gerekmektedir.
  • Suça ilişkin araştırma süreci devam ederken savcılık tarafından süre uzatımı yapılmadığı takdirde polis karakolundaki tutukluluk 20 güne kadar uzatılabilmektedir.
  • Savcılık tarafından yargılanmanıza karar verilmesi halinde dava açılmaktadır.
  • Yargılamaya ilişkin bilgi tutuklamayı yapan ilgili polis karakolundan veyaTokyo Savcılığı Ofisi'nden (03-3592-7611 veya 042-548-5766) temin edilebilir.Yargılama sürecikişisel bilgiolarak değerlendirildiğinden bilgi taleplerinin doğrudan ilgililerince anılan numaralara yapılması önem taşımaktadır.
  • Tutuklandığınız takdirde bu durumunuzun ilgili Türk temsilciliğine bildirilmesini şahsen talep etmeniz gerektiğini unutmayınız.
  • Personelimiz, gözaltına alınma/tutuklanma/mahkum olma gerekçeniz ne olursa olsun, önyargısız bir şekilde, sizi desteklemeye ve size yardımcı olmaya çalışır.
  • Tutuklanmanızı, aldığınız cezaları vb. resmi kanallardan Türkiye’deki ilgili kurum ve kuruluşlara bildiririz.
  • Yerel makamlar yasal şekilde salıvermedikçe, sizi hapisten veya tutukevinden çıkarmamız mümkün değildir. Türk vatandaşı olduğunuz için size özel muamele yapılmasını talep edemeyiz.
  • Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da hükümlü vatandaşlarımızın bazı ihtiyaçlarının (sigara, gazete, diş macunu vb.) karşılanması için özel bir kamu kaynağı veya bütçemiz bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bu ihtiyaçlarınızı yakınlarınız ve hayırseverler kanalıyla temin etmeye gayret ederiz.
  • Şahsınız için avukat temin edip, dava masraflarını karşılayacak bir kamu kaynağı veya bütçemiz bulunmamaktadır.

Olağanüstü Durumlar/Tahliye


Japonya'dadoğal afet durumununortaya çıkması hâlinde, güvenlik nedenleriyle Türk vatandaşlarının ülkeden çıkartılmaları/tahliye edilmelerini gerektiren gelişmeler olabilir. Böyle bir durumda Bakanlığımız dahil tüm ilgili kurum ve kuruluşlarımız eşgüdüm halinde hareket etmekte ve gelişmelerin anlık seyrine göre vatandaşlarımızın güvenli şekilde bulundukları yerden çıkartılmalarını teminen gerekli tedbirler alınmaktadır. Bu çerçevede;

  • Güncel gelişmeleri basın-yayın organlarından takip etmeye gayret ediniz. İnternete erişiminiz varsa, Bakanlığımız ve Büyükelçiliğimiz web sitesinden (www.mfa.gov.tr)duyuru ve açıklamaları takip ediniz.
  • En kısa sürede Büyükelçiliğimiz ve/veya Konsolosluk Çağrı Merkezimiz (+90 312 292 29 29) ile temas ediniz.
  • Bulunduğunuz bölgede varsa diğer vatandaşlarımız ile temas hâlinde olunuz.
  • Büyükelçiliğimiz ve/veya Konsolosluk Çağrı Merkezimizin yönlendirmeleri çerçevesinde hareket ediniz. Buralardan edindiğiniz bilgileri aynı bölgede temas hâlinde olduğunuz diğer vatandaşlarımızla paylaşınız.
  • Tahliye operasyonları çok boyutlu planlama gerektirdiğinden sakin ve sabırlı olunuz.
  • Tahliye edilmeyi beklediğiniz yerde kalabalık bir grup oluştuğu takdirde, organize şekilde bekleyecek düzeni almaya gayret ediniz. Grup içerisinde ekip şefleri belirleyerek, grubu daha küçük alt gruplara bölüp tahliye anında seri hareket kabiliyeti kazanmaya yönelik hazırlıklı olunuz.

Atatürk

Pazartesi - Cuma

09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00

Acil Durum Telefon numarası: +81-70-1456-9122 Konsolosluk Şubesi Başvuru Saatleri: 09.00-12:30 14:00-16:00
29.12.2023 3.01.2024 Yeni Yıl Tatili
8.01.2024 8.01.2024 Olgunlaşma Günü
12.02.2024 12.02.2024 Ulusal Kuruluş Günü
23.02.2024 23.02.2024 İmparatorun Doğum Günü
20.03.2024 20.03.2024 İlkbahar Günü
10.04.2024 10.04.2024 Ramazan Bayramı
29.04.2024 29.04.2024 Shova Günü
3.05.2024 3.05.2024 Anma Günü
6.05.2024 6.05.2024 Çocuk Günü
15.07.2024 15.07.2024 Deniz Günü
12.08.2024 12.08.2024 Dağ Günü
16.09.2024 16.09.2024 Yaşlılara Saygı Günü
14.10.2024 14.10.2024 Sağlık ve Spor Günü
23.10.2024 23.10.2024 Sonbahar Günü
29.10.2024 29.10.2024 Cumhuriyet Bayramı
4.11.2024 4.11.2024 Kültür Günü
23.11.2024 23.11.2024 Emek Şükran Günü